lørdag 22. mars 2008

Sterke menn og intelligente kvinner

I løpet av månedene vi har vært her har de fleste av hyttene fått besøk. Teltvika, for eksempel, kan skilte med besøk 4. februar, og har ikke hatt besøk igjen før i går. De to staute, sterke karene som var der i februar kunne melde om visse vanskeligheter med å komme inn fordi døra satt så godt fast. Resten av besetningen har flere ganger fått høre historien om hvordan den ene sterke karen, etter mange forsøk fra begge to på å få opp døra, tok spenntak på trammen og med et brøl, med nød og neppe, klarte å dra døra opp.

I går var det ikke bare sterke menn som var i Teltvika, det var også intelligente kvinner. Etter å ha tatt vekk den store treslåen foran døra, ble også den lille slåen som står på høyre side, like under øyenhøyde, trukket fra. Den lille slåen som var malt i samme farge som hytta, som sto fem centimeter ut fra veggen med fire skruer brutalt trukket ut av bordkledningen. Da var det bare å åpne døra med en finger.



Slåen er igjen skrudd godt fast i veggen.

Sterke, intelligente menn uten briller bør enten ha med seg skarpsynte, intelligente kvinner på tur, eller ta med briller.

fredag 21. mars 2008

Påsketur

Det er påsketid, også i vår lille del av verden. Mange bruker påskedagene til å gå på ski. Det er noen som gjør det her også. Dagens tur gikk langs brinken på østsiden.

De siste dagene har det vært ca. 14-16 minusgrader og vind fra nord-aust. Det har ført til at det ligger is og sørpe langs land og isbelter noe lengere ut. Men selve iskanten kan vi nok ikke se. Den er ikke langt unna, men ikke nærme nok til at det har kommet noen bamser ruslende enda.





tirsdag 18. mars 2008

Post

Det har kommet mye forskjellig post til oss den tiden vi har vært her. Brev fra frimerkesamlere med vedlagte konvolutter og frimerker som skal stemples. Brev fra de som både er filatelister og sivilingeniører. Brev fra Thailand. Brev til folk som ikke bor her, og som antagelig aldri har bodd her. Og denne gangen et brev til rådmannen i Bjørnøya kommune. Det er kanskje på tide å revurdere geografiundervisningen i den norske skole?

Kaiarbeidere

Når det er båt i havna, så er det stor aktivitet. Selv om det alltid er noen inne som passer radioen og været. Er det en gjeng med slitere som må være ute og sjaue. Det er mange kilo med varer som skal i land. Smøreolje, melk, mel, sukker, grønnsaker, poteter og ikke minst post. Alt blir lempet i land over kaia. Det var en del sjø og vind når KV Stålbas var her. Det ble noen friske timer på kaia for kaigjengen.











Etter slike besøk, blir det gjerne noen timer for postpersonalet også. Det er en del pakker og brev som skal fordeles. For besetningen blir det som en julekveld igjen.

mandag 17. mars 2008

Forsyninger

Spenningen stiger, vi har fått beskjed om at de snart skal komme. Allikevel er det ikke godt å vite hvilke livsviktige oppdrag de kanskje må kaste seg ut i. Og med på turen tar de isåfall melka vår, potetene våre, grønnsakene våre, frukten vår og alle de andre varene vi sårt savner. Er vi ekstra uheldig har det meste gått ut på dato før det kommer fram. Bortsett fra ullundertøy, det holder seg lenge.

I dag kom KV Stålbas med forsyninger. Hverken melka eller grønnsakene var av "linje"-slaget, de slapp et lengre cruise i Barentshavet. Varene ble riktignok ganske våte av sjøvann grunnet vanskelige landingsforhold i havna, men nå er de på land. Til vår store fornøyelse.

De av besetningen som ikke er på jobb må stille opp som bryggesjauere. Som man kan se er det hardt arbeid som ikke passer for alle.

Etter at de fleste varene var kommet i land fikk vi besøk av åtte mann fra Stålbas. Det er alltid hyggelig med besøk, vi doblet jo nesten antallet mennesker på øya de timene besøket varte.

Nakenbadeforeninga fikk fire nye medlemmer, under frivillig tvang. Valget de menige ombord på Stålbas fikk var enkelt: "Hvis du vil på land så må du bade. Ellers kan du være ombord." Badeforholdene var ypperlige, -8,1 grader i lufta, 19 knop vind fra 050 grader, -1,2 grader i vannet og sørpe.

lørdag 15. mars 2008

Påsketur

Så er påsken igang på Bjørnøya også. Den ble innviet med en skitur til Mjogsjøhytta. Selve hytta er det ikke så mye igjen av, men ovnen er der og restene er lett og finne. Turen gikk under flotte lave femere, i 6-9 minusgrader og ca 15 knop vind.

God påske til alle





Isfiske

I de siste dagene har det vært stor aktivitet på Lasksevannet. Isen ligger halvmetertykk og det har nesten vært rene folkevandringen opp dit. Det er gode fangstforhold for de som svømmer under isen. Ishavsrøya (salmon alpinus) lever godt, selv om vinteren er lang her nord. Isfiske er for mange en trivelig avkobling fra stasjonens mas og kjas. Å borre seg et hull og legge seg nedpå i noen timer, får tanken til å klarne og sinnet i roligere modus.

Fangst har det også blitt. Her om dagen hadde vi fersk ishavsrøye til middag. Det skal noen fisker for å mette hele besetningen, og jeg tror sandelig det ligger igjen noen fisker på fryserommet også.



torsdag 6. mars 2008

Brannøvelse

I dag har det vært stor aktivitet her. Vi har hatt brannøvelse i samarbeid med personell fra KV Svalbard. De øsnket å øve på brannoppdrag på land. Vi fikk en god anledning til å prøve utstyr og å teste oss selv.

Alarmen gikk kl. 12.30.En stund senere landet det første helikopteret med personell fra kystvakten. Helikopteret tok i alt tre turer med personell og utstyr. Det vrimlet av folk her til slutt. Men hundene tok det hele med fatning og forholt seg rolig. Røykdykker tok seg inn i huset, fikk ut de skadde og fraktet til medisinsk behandling. Der ble de tatt hånd om av medesinsk personell.

Etterhvert ble ting avsluttet og mannsakpet fraktet tilbake til kystvakten. Alle var enige om at det har vært en nyttig øvelse og vi sitter igjen med mange nye erfaringer.



Personell kommer med helikopter



Brannmannskap på vei inn



Retur med Sjøbjørn, sørpe i havna i dag.

onsdag 5. mars 2008

Hopen vs Bjørnøya

Et liv i ishavet er ikke lett. Allikevel prøver vi å klare oss som best vi kan. Fascilitetene på Bjørnøya har med tiden blitt utviklet til et nivå vi kan leve med. Ett av tilbudene åtte av ni besetningsmedlemmer benytter seg av, er frisørstua til frøken Nilsen.

Våre nærmeste naboer i nordøst er tydeligvis ikke like priviligerte. Der må de la både hår og skjegg gro.

Hopper du på ski, så hopp!

BUL (Bjørnøya ungdomslag) har igjen vært aktive. Denne gangen har de bidratt til å øke tilbudet om fysiske aktiviteter her på øya. I bakken nedenfor gammelradio'n fant de nok fokksnø til å lage et tilfredsstillende hopp, og også til å sikre ulike landingsstiler. Man kan ikke være så kravstor, på toppen av ovarennet må man godta litt småstein, i bunnen av unnarennet er det noen rullestein og blåser som stikker opp. Planlegger man godt er imidlertid hoppet utmerket selv om landingsforholdene er noe utfordrende.

Det er viktig med god preparering av hoppet før jomfruturen.

Null i fallprosent etter første hopp. Manglende telemarksnedslag kompenseres med telemarkssving på sletta, rundt blåsa.

Kos hører også med til en hver vellykket tur. Kakao, appelsin og kvikklunsj ved hytteveggen etter strabasiøs aktivitet.