onsdag 26. januar 2011

Utforskning av nærområdet

Antall timer med dagslys øker, og med dem, aksjonsradiusen. Så voldsomt langt av gårde fra heimhusene har vi riktignok ikke kommet oss foreløpig, men det er mange steder i nærområdet som skal utforskes! For tida foregår de fleste turene til fots. På gnistrende skareføre går det kjapt å ta seg fram for så vel to- som firbeinte!

Trofast turselskap! F.v. Eerkki, Tassen og Aki ved selvskuddkassa på Gravodden

Vera og bikkjene på vei til Steinhytta

Drøyt to kilometer sørvest for Stasjonen, oppe på en liten høyde, ligger Steinhytta. Er det noen som har mer info om hvem som har satt opp denne hytta, og når?

Inngangen til Steinhytta

St. Sebastian
29. september 1938 forliste den engelske tråleren St. Sebastian på nordsiden av Bjørnøya. Alle om bord omkom. En av mennene berget seg riktignok i land, men på denne tida lå den meteorologiske stasjonene fremdeles på Tunheim, og tross leteaksjoner, ble fiskeren ble først funnet omkommet våren 1939. ”Nordmenn gravla fiskeren blant de russiske fangstfolk på brinken, og satte opp et jernkors over ham.” (Hagenæs-Kjelldahl, 1973)

3 kommentarer:

Øyvind E. Haga sa...

En tidligere stasjonssjem hadde vært på Bjørnøya tidlig på 70-tallet, og da mener jeg han sa at steinhytta sto der allerede den gang. Det var vel den tida de var stasjonert for ett år av gangen, og da var det en som ble litt vel rastløs. Om jeg husker rett og historien var riktig gjengitt, så kan de kanskje være slik at steinhytta kom på slutten av 60- starten av 70-tallet. Andre som han korrigere eller utfylle?
Øyvind

Anonym sa...

jeg husker at jeg ble fortalt da jeg var der oppe første gangen at han som bygde steinhytta - var en som var stasjonert der oppe, var forbanna på resten av staben og dro utover å lagde denne hytta for å avreagere,,,,var som er sant, er en annen historie...mulig det bare er et ISHAVSRYKTE ;)

OM

VI sa...

Rastløs eller forbanna - Steinhytta er uansett et artig byggverk! Takk for innspill, Øyvind og OM!