mandag 4. april 2011

Russehamna

På godt skiføre blir aksjonsradiusen stor og øya lita. Når værgudene i tillegg byr på sol fra skyfri og blå polarhimmel, er det bare å pakke sekken og komme seg på tur.

Sørøst på Bjørnøya, ca. 15 kilometer fra stasjonen, ligger det som må være et av de vakreste stedene på øya: Russehamna. I flere perioder fra tidlig på 1800-tallet har både russiske og norske fangstmenn overvintret her, og i 1920-årene ble det gjennomført prospektering og prøvedrift etter blyglans i området rundt Blyhatten, sør for Russehamna.

Idag står det tre bygninger på brinken sør for utløpet av Russeelva, hvorav den ene er i bruk som Velferdshytte for besetningen på Bjørnøya Meteorologiske Stasjon.

Påskestemning

Russehamna ligger på sørsida av Misery, ved utløpet av Russeelva, ca. 15 km fra stasjonen

"Kapellet" var den første Velferdshytta i Russehamna. Hytta ble bygd på den meteorologiske stasjonen i Herwighamna, og planen var å trekke den sørover med snøscooter. Transporten skulle vise seg å bli enklere enn som så, da hele hytta like godt ble fraktet til Russehamna med helikopter i oktober 1976.

Er det noen som kjenner historien til denne gamle hytta?

Utsikt østover mot Steinkjerholmane fra utløpet av Russeelva

Idag blir den røde hytta brukt som Velferdshytte i Russehamna. Denne hytta ble trolig oppført i 1980-årene. Kanskje noen vet eksakt årstall?

7 kommentarer:

Hans-Arne sa...

Ja se der...! Da var Russehamna besøkt også. Ser ut som det ble en fantastisk tur for dere... Som du sier så er det nokk den flotteste beliggenheten på øya. Fantastisk tereng rundt også... Har dere mange igjen før alle seks er besøkt nå da..?

Bjørn Vigeland sa...

Ett flott og spesielt sted ;-)
Ser ut som rene påsketuren og litt enklere enn på sommeren med litt stein... Hadde siste turen dit etter at snøen kom, men da som fottur sammen med Eerkki og Aki. En utrolig flott og kansje den fineste turen de alle :-))
Kos dere

Geir sa...

Fin tur dere hadde. På slike dager hadde jeg også anbefalt Fuglefjellet (min favoritt). Men det kommer nok flere muligheter.

Flotte blogger begge to med fine bilder.

VI sa...

Jovisst - en eventyrlig tur på flott føre og med værgudene på vår side! Vil tro at det er noe mer tidkrevende å ta seg fram her til fots om sommeren enn det er med ski på beina, ja, Bjørn! Har forsåvidt vært innom alle hyttene, men må en tur til enten til Skutilen eller til Russehamna ettersom bare et turmål godkjennes pr. tur! En tur til Fuglefjellet må det også bli - der blir nok et yrende liv nå framover :-) Takk for at dere følger med oss og kommer med turtips!

Bjørn Henning Halvorsen sa...

Den røde hytta i Russehamna ble nok oppført litt tidligere enn 1992. Jeg overnattet der i sesongen 1990/1991. Min første tur til "Kapellet" var sommeren 1982. Neste år er det 30 år siden min første tur til Bjørnøya. Har veldig lyst på en tur til. Kanskje neste sommer? Har også lyst på en vintersesong til, men har 3 vintre og kun 1 sommer på Bjørnøya :-)

VI sa...

Takk for info, Bjørn Henning! En ny sesong på Bjørnøya i anledning 30-årsjubiléet, må da være en glimrende idé! Det er jo fint, dette ishavslivet ;-)

Bjørn Henning Halvorsen sa...

Jeg har lagt inn et bilde av meg, men det vises ikke. Hvorfor...?