mandag 25. januar 2010

Pomorhandel

Fra midten av 1700-tallet ble det utviklet en handelsforbindelse mellom pomorene i Nordvest-Russland og folket langs kysten av Nord-Norge. Pomorhandelen var i utgangspunktet en byttehandel, og folk i Nord-Norge var i perioder avhengig av denne handelen for å overleve. Pomorene hadde med mel og annen mat, i tillegg til nyttevarer, som ble byttet mot fisk.

På ishavet er det heller ikke nødvendigvis pengehandelen som er interessant. Varer og tjenester kan vær vel så attraktive som klingende mynt, noe vi forøvrig sjelden ser her ute. Vi kan informere om at for tiden er kursen for en stoppet sokk, ei flaske vin.

4 kommentarer:

simon sa...

Så du driv fortsatt med den businessen dær:)..

A-C sa...

Ikke meg som bedriver pomorhandel, nei. Men må nok trå til på mine egne sokker, begynner å bli hullete de også. Dessverre er det dårlig betalt når man stopper sine egne sokker... :)

Anonym sa...

Hei og hopp. Spennende blogg dere har her. Har fått brev fra met om at jeg er ansett som noenlunde verdig stasjonsmedlem for sommersesongen 2010. I den sammenheng: har dere noen gode råd til pakkeliste? Er det noen ting dere har savnet sterkt under oppholdet, som dere skulle ønske dere tok med? Tenker på alt fra bamsemums til ipod til fiskestang. Et lite blog-innlegg om varer (og mangelvarer) på bjørnøya hadde blitt satt stor pris på.

Mvh, snakkes i juni,
Jørgen

A-C sa...

Hei, Jørgen!

Du kommer til å bli kontaktet av velferden etter hvert, når det nærmer seg utreise. De gir litt praktisk info ang. velferdsbutikken og hva velferden her har av utstyr. Velferdsbutikken kjøper inn sjokolade, snacks og hygieneartikler etter ønske fra besetningen, så bamsemums trenger du nok ikke å ta med.. :)

Velferden har noen fiskestenger til felles bruk, så det trenger du heller ikke ta med om du ikke er kresen på fiskestanga di. De har et par tursekker også, men det vil jeg kanskje anbefale at du tar med selv, til bruk til hytteturer. Hyttene har sovepose, og det er lakenposer på stasjonen. Hodelykt kan også anbefales at du tar med, de som stasjonen har er ikke spesielt gode.

Vi har et godt utrustet treningsrom (tredemølle, trimsykkel, romaskin, vekter), så om du har tenkt å bruke det kan det jo være greit med treningstøy. Og turtøy og støvler som egner seg å gå i steinur med (det er MYE stein på øya!) kan være greit å ha. Ipod kan anbefales om du liker musikk på øra når du trener eller tar sol (vi har solarium).. ;)

Stasjonen har sengetøy og håndklær, så det trenger du ikke ta med. Ellers må du ta med alt av personlig utstyr du ønsker.

Til slutt et tips, viktig sådan; Bestill øl i 0,5 l bokser, 0,33 er nybegynnertabbe.. ;)

Om det ikke ble noe blogginnlegg så håper jeg dette svaret hjalp litt. Er det noe du skulle lure på er det bare å ringe til øya, vakthavende kan nok svare på det meste.