tirsdag 29. mars 2011

Soloppgang

Flott å nyte soloppgangen før man går av nattevakt! I løpet av natta har det drevet inn en del is i hamna, og i nordøst ser vi såvidt kanten av et isbelte som ser ut til å bevege seg i vår retning. Kl. 06 lokal tid kan vi forøvrig melde om drøyt 11 blå og nordøstlig, lett bris på Bjørnøya. En glad og solrik dag ønskes dere alle herfra :-)

Soloppgang på Bjørnøya kl. 06.09 LT

tirsdag 22. mars 2011

Isgang i Tobiesenelva

Isgang i bekker og elver er et velkjent vårfenomen og ofte et mektig skue. I dag tidlig fikk enkelte av besetningen overvære en skikkelig isgang i Tobiesenelva. I løpet av vinteren har elva svellet opp og islagt størstedelen av flata mellom brønnhuset, Hammerfest-og Tobiesenhuset og kaia. Etter flere mildværsperioder har elva også tatt et nytt løp, slik at vann- og ismassene flommet ut i sjøen mellom kaia og høyden med ruinene av Tyskerhuset - for de av dere som er lokalkjent. Les mer om isgang på NVE sine nettsider!

Mye is og sørpe i havna etter isgang i Tobiesenelva

Tobiesenelva fremstår nærmest som en innsjø for tida

Ikke alldeles optimalt sykkelføre

Både badstua og Tobiesen- og Hammerfesthuset er omgitt av is på alle kanter

God vannføring nedenfor brønnhuset

mandag 21. mars 2011

Kontroll av brannslokningsapparatene

Skulle det oppstå en brann på Bjørnøya, er et ikke bare å ringe 110 og stole på at Brannvesenet kommer for å slokke. Midt ute i ishavet er vi i første omgang prisgitt egen beredskap, og det er derfor ekstra viktig at slokkeutstyret fungerer som det skal. I dag hadde vi besøk av en representant fra Longyearbyen Brannvesen som kontrollerte brannslokningsapparatene våre. Slik kontroll blir foretatt hvert år, og utpå våren blir det også gjennomført ordinært brannsyn.

Alle brannslokningsapparatene på stasjonen ble kontrollert

Hva er hvor? En oversiktsplan viser hvor slokkeutstyret befinner seg

torsdag 10. mars 2011

Fiskelykke

Til tross for at Bjørnøya bare har et areal på 176 km², finnes det mer enn 700 vatn av varierende størrelse her. I flere av disse vatnene kan man fiske etter røye.

Laksvatnet er et av vatnene hvor det blir fisket mest. Etter et par resultatløse fisketurer, ser haldet endelig ut til å ha snudd. I går beit sesongens første røyer på kroken, og fiskelykken var mildt sagt stor! Fin-fin fangst; hver av røyene veide rett under den magiske kilosgrensen, og begge var forbausende røde og fine i kjøttet. Et velsmakende innslag på lunsjmenyen!

Fram og tilbake under isen... Det tok sin tid før den første røya beit på kroken

Isfiske kan være en tålmodighetsøvelse. Tassen vet å innrette seg!

Dagens fangst

Fornøyd fisker

søndag 6. mars 2011

Femmil og fastelavn

Hektiske VM-dager foran fjernsynet går mot slutten. Og bra er egentlig det. Vi begynner trolig å nærme oss grensen for hva helsa vår har godt av, både når det gjelder spenningsnivå og kalorier. Kollenpublikummet er i verdensklasse, men TV-publikummet på Bjørnøya har tidvis også vist seg fra en rimelig engasjert og entusiastisk side! Eventyrlige norske prestasjoner i Holmenkollen har inspirert våre egne gullkokker til å ta fram sine konditorferdigheter, og aldri har vel fastelavnsboller smakt bedre enn etter dagens femmilstriumf.

På Bjørnøya ble femmilstriumfen i Holmenkollen feiret med velsmakende fastelavnsboller

Flagget til topps for norske VM-prestasjoner!

VM-kake