fredag 29. oktober 2010

Junkers JU.88A-4

Bare noen hundre meter fra stasjonen, i Tobiasenelva, så ligger det et flyvrak. Det er etter et tysk Junker 88 som måtte nødlande 4. november 1942. De slapp bombelasten tidligere, og man kan se krater fra det ved Tunheim. Besetningen overlevde og ble senere reddet. Men før de dro, så satte de fyr på vraket. Halepartiet ligger ca 30-40 meter bortenfor resten av flyet. Det er et godt synlig vingeparti og motorer som ligger igjen. 






onsdag 27. oktober 2010

Isfiske

Da er endelig isfiskesesongen i gang igjen. Turen gikk til Laksevatnet. Med nysnø, lav sol og vindstille, lå forholdene til rette for en nydelig tur på vannet. Isen er passe tykk og fisken er ikke helt uvillig til å bite på kroken heller. Hundene fikk også være med og hadde fine timer i friheten. God plass til å boltre seg på og mulighet for å springe av seg litt, gjør godt for en rastløs hundesjel.






søndag 24. oktober 2010

Flyplassen på Bjørnøya

Under den andre verdenskrig, var det i tider stor aktivitet på Bjørnøya. Tyskerene lagde til og med ei flystripe her. Den lå på nord-vestsiden av øya, vedvannet Grunningen.
Tidligere i høst, var vi to mann som gikken tur bort til der flyplassen var. I dag er det bare restene etter ei kasse som er synlig. Den ble sansynligvis brukt til å oppbevare instrumenter i, muligens en værstasjon.

I boka: Wetterflieger in der Arktis 1940-44, av Werner Schwerdtfeger og Frans Selinger, finnes det noen bilder og et kart over fra Bjørnøya. Der ser vi at det har vært landet med Heinkel 111.
Det måtte være vanskelige forhold for tyske soldater å være stasjonert her under krigen. Særlig vinteren med mørke, kulde og isbjørn var nok ikke Bjørnøya et sted å ønske seg til.
Hvis det er noen som har kunnskaper om aktivteten på Bjørnøya under krigen, så hadde det vært intresant å høre om det.






fredag 22. oktober 2010

Badstua i ny drakt

I sommer og høst så har badstua gått gjennom en ansiktsløftning. Den gamle kledningen ble fjernet og byttet ut med ny. Arbeidet ble startet på i sommer en stund etter sommerbåten. Her om dagen var det klart for nyåpning og avduking av nytt badstueskilt. Det hele forgikk i rolige former under en tre-kaffe. Det var godt oppmøte og alle var veldig godt fornøyd med resultatet.

Denne sesongen har det vært godt oppmøte de kveldene det har vært fyr i ovnen. Såpass mye folk har vært tilstede, at benkekapasiteten måtte utvides. Vi har hatt mange hyggelige stunder i folkehelsens tjeneste i den lille røde hytta. God varme og kalde bad er noe av det en ishavsfarer gleder seg over på Bjørnøya.









onsdag 20. oktober 2010

Mer vinter....

Været skifter fort her på ishavet. Disse bildene er tatt mandag 18 oktober. Da hadde vi snøbyger og mye vind. Det var den første skikkelige vinterdagen med godt ruskete vær. Siden den gang, har vi hatt et par nydlige vinterdager med minusgrader og lav sol over horisonten. Vinteren og mørketiden ser ikke ut til å svikte i år heller.



fredag 15. oktober 2010

Røyking

Vi har et eget lite røykeri her på Bjørnøya. Det er av den helt manuelle og analoge typen. Man fyrer i ovnen nederst i bakken. Derifra går det et rør opp i kassa på toppen av bakken noen meter lengre opp. Der henges maten som skal røykes. I denne runden var det mest kjøtt av lam, hjort og rein. Men også ei røye av lokal herkomst fikk plass i kassa. Resultatet var selvfølgelig av prima kvalitet.





mandag 11. oktober 2010

Den kalde fine tida....

Da har vi også fått besøk av kong vinter. Temperaturen krøp litt ned på minussiden og dermed fikk vi et lett dryss med hvit snø. De siste dagene har vi også hatt en del vind og bølgene slår et godt stykke opp på Gravodden. Det er helt klart at vinteren er i anmarsj, også i år....






søndag 10. oktober 2010

Gjester

Denne uka har vi hatt gjester på stasjonen. De var med høstbåten oppover og har vært her noen dager. Det ble gjort mye arbeid på helifuelanlegget. Skiftet slanger og gjennomført service. På lørdag kveld kom Lynxen og plukka dem opp og tilbake på båten. I skrivende stund ligger KV Nordkapp i VHF avstand fra stasjonen. Med vind opp mot 26-28 knop og bra med bølger, får de nok husket seg en del ombord....

Helifuelanlegget gjennomgår service

Inspeksjon av verkstedkrana.

Det ble også sendt en del pakker og post til fastlandet.

Gjestene har fått på seg redningsdrakter og er klar for avgang.

Lynxen er snart klar for å ta av med kurs for kystvakten.

tirsdag 5. oktober 2010

Høstbåten

I helga kom høstbåten. På lørdag kveld ankret KV Nordkapp utenfor Herwighamna i tett tåke. I land kom det gjester og noen postsekker. Selve lossingen startet søndag morgen. Det ble to turer med flåten og en tur med sjøbjørn. Proviant, fersk melk, post og pakker og annet utstyr til stasjonen kom etterhvert i land. Det var helt optimale forhold for lossingen, og det hele var unnagjort før en litt sen lunsj. 

Noen venter på besøk, mens andre venter på posten..

Endelig dukket de opp i mørket 

Kaptein og 1.matros på plass i stasjonsbåten

Flåten settes på vannet

Første lass på vei inn til kaia.

Frysevarene fikk seg et lite bad før dem kom på land.

Kystvaktgutta brukte også sjøbjørn til å kjøre gods

Så var det hele over for denne gangen, og båten finner plassen sin i hengeren.

Det artigste er selvsagt å åpne all  posten....