søndag 31. januar 2010

Lysere tider

Det blir lysere dag for dag, og denne tiden av året, når lyset fortrenger mørket, er kanskje den fineste tiden her på øya.

Månen dekket av en snøbyge. Bildet er tatt fra vinduet på radioen med utsikt nordvestover, klokka 09 i går morres.

Miseryfjellene i soloppgang. Utsikt sørøsstover klokka 10 i går morres.

mandag 25. januar 2010

Pomorhandel

Fra midten av 1700-tallet ble det utviklet en handelsforbindelse mellom pomorene i Nordvest-Russland og folket langs kysten av Nord-Norge. Pomorhandelen var i utgangspunktet en byttehandel, og folk i Nord-Norge var i perioder avhengig av denne handelen for å overleve. Pomorene hadde med mel og annen mat, i tillegg til nyttevarer, som ble byttet mot fisk.

På ishavet er det heller ikke nødvendigvis pengehandelen som er interessant. Varer og tjenester kan vær vel så attraktive som klingende mynt, noe vi forøvrig sjelden ser her ute. Vi kan informere om at for tiden er kursen for en stoppet sokk, ei flaske vin.

onsdag 13. januar 2010

Badebesøk

I går kom KV Andenes en tur bortom stasjonen. Besøk på Bjørnøya er et viktig velferdstiltak for besetningen på kystvakta, og spesielt populært er det å bli medlem av Bjørnøya nakenbadeforening. Opptil flere besetningsmedlemmer herfra stilte da villig opp som badevitner da marineguttene og -jentene skulle i sjøen.

For et par år siden ble et besetningsmedlem, la henne være anonym, sitert i Nordlys da hun uttalte til avisa at "Jeg trodde ikke jeg kom til å si det, men jeg er lei av å se nakne mannfolk". Vi kan forsikre om at årets to andre kvinnelige besetningsmedlemmer, foreløpig, overhodet ikke viser forståelse for en slik uttalelse.

torsdag 7. januar 2010

Tilbake til hverdagen

Det har vært hektisk aktivitet på øya den siste tiden. I tillegg til julefeiring og nyttårsfeiring har det vært tre bursdagsfeiringer. Vellykkede arrangementer alle sammen, noe som har medført at blogmaster har hatt litt liten tid til å skrive på bloggen. Når samme blogmaster i tillegg er redaktør for Bjørnøya News, som kunne skilte med sesongens første nummer levert på døra tidlig julaften morgen, har det vært godt med en pause i skrivinga. Med dette vil jeg informere om at skrivingen kommer til å fortsette, både på nettet og i lokalavisa, og ytringsfriheten er fortsatt oppegående på øya.